Spillutviklingen – en moderne kunst

Design og estetikk er veldig viktig i et spill, men det er mange som strides om spill er kunst eller ikke. Spill har fått lovmessig beskyttelse som kreative verker, men selv om det brukes mange kunstneriske uttrykksformer i spillene, er det ikke alle som mener dette er kunst. De kunstneriske elementene som brukes i spillutvikling er først og fremst grafikk, historiefortelling og musikk. Alt dette regnes som kunstneriske uttrykksformer, derfor er det mange som argumenterer for at spillene må kalles kunst.

Første gang man tok denne debatten var på slutten av 80-tallet. Da begynte enkelte kunstmuseer å stille ut utdaterte spill, der spillene ble vist fram som kunstverker. Flere utforsket dette temaet på 90-tallet og først på 2000-tallet, med ulike utstillinger. Men de fleste kunstkritikere hevdet fortsatt at spill ikke kunne betegnes som uttrykkende kunst.

I nyere tid har det blitt utviklet såkalte kunstspill, som er både utøvende kunstverk og spill. Nettbaserte spill er i dag større og mer populære enn noen gang, og de utvikles stadig når det gjelder grafikk, musikk og lignende. Populære spill som Halo og Drømmefall – den lengste reisen byr på en helhetsopplevelse. Esqueleto Explosivo er et fargerikt spill. Spillets grafiske uttrykk har mye til felles med billedkunst og andre moderne uttrykkformer innen kunsten.

Stadig flere ser på spill som kunst. I 2006 vedtok det franske kulturdepartementet at videospill skulle defineres som en kunstnerisk uttrykksform. Også i USA har kunstbegrepet blitt utvidet til å inkludere interaktive spill. Begge disse vedtakene har gjort det lettere for spillutviklere å få støtte og skattelettelser. Spill som Flower og Halo 2600 har blitt permanente ustillinger på Smithsonian, og også Museum of Modern Art i New York har som mål å samle historiske videospill og vise dem som en utstilling.